• *
    *
    *
    *
    *
    Fields marked with an asterisk (*) are required.

L'índex de lectura a Catalunya creix i s'acosta a la mitjana de la Unió Europea


 Segons publica el Departament de Cultura de la Generalitat en un article del mes de setembre del 2015, la mitjana de llibres llegits per lector a l’any creix i passa del 9,4 del 2010 al 10,6 del 2013.

Tot i així, algunes llibreries han hagut de tancar per la davallada de vendes.

 “L’índex de lectura a Catalunya es troba més a prop de situar-se en la mitjana europea, del 68%, i assolir així un dels objectius del Pla Nacional de Lectura 2012-2016, impulsat pel Departament de Cultura. L’índex lector ha crescut del 61,9% l’any 2010 al 65,3% l’any 2013 i l’any vinent podria superar fins i tot la mitjana europea, si se segueix amb la mateixa tendència a l’alça. Aquestes són algunes de les dades recollides al treball Pla Nacional de Lectura 2012-2016. Estat d’implementació (2012-2014), que sintetitza l’evolució del consum lector i de la indústria editorial a Catalunya i que ha estat realitzat pel Departament de Cultura.”
 Un informe alentador, si tenim en compte algunes noticies tant negatives com el tancament de la llibreria Carlemany aquest darrer cap de semana de gener.


Llegim més però es venen menys llibres?
A l’Anuari de l’Observatori de Biblioteques, Llibres i Lectura 2014 de l’Institut Català de les Empreses Culturals, el president del Gremi de Llibreters, Antoni Daura, comenta: s’han perdut metres quadrats de llibreries (amb el tancament de la Catalònia, per exemple), però s’han guanyat punts de venda, amb una desena de nous espais en el 2013 a Barcelona, especialment a Gràcia i a l’Eixample. Entre aquests nous espais hi ha la Re-Read (abril de 2013), llibreria low-cost, en sintonia amb els temps que corren, o La Impossible (juliol de 2013), especialitzada en llibres en català i amb una bona agenda d’activitats."
Noves fórmules per atraure als lectors
Oferir més activitats en el punt de venda amb presentacions de llibres, clubs de lectura, exposicions o maridatges de vi i lletres, ajuda a crear nous vincles amb els lectors. Trobar noves fórmules de dinamització cultural oferint un valor afegit semblen ser una bona sol·lució per diferenciar la compra a botiga de la compra on-line.
I és que els temps canvien i la manera d’accedir a la lectura també, ara que les noves tecnologies estan cada vegada més presents en la nostra vida, podem veure que la lectura en format digital no para de créixer, i la compra de llibres en plataformes web també.
 
Quines són les tendències de consum?
Vivim moments de canvis en els nostres hàbits de consum i d’oci que units a la crisi econòmica han fet modificar les tendències de consum.
Us recomananem veure en l’actualització del febrer 2015, les estadístiques de la cultura a Catalunya i veure com han baixat les vendes de llibres en paper, quasi un 20% i en canvi han augmentat fins a quatre vegades més les vendes de llibres digitals.  
 
 La lectura com a eina de dinamització cultural
I si la lectura està abandonant el seu espai silenciós i ens obre les portes més enllà de les seves línies?
Des de les Biblioteques de Catalunya fa temps que s’aposta per ampliar la oferta cultural amb exposicions de fotografia, hores del conte infantils, clubs de lectura i altres activitats participatives que fan de la biblioteca alguna cosa més que un espai plé de llibres.
Iniciatives com les de la llibreria Nollegiu són també exemple de com atreure als lectors amb iniciatives originals i molt participatives, on els llibres també conviuen amb altres formats culturals, com el cinema i la fotografia.
 
 
Per tant, el tancament de llibreries emblemàtiques no indica que la gent deixi de llegir o que hagi disminuït el consum de lectura, ans al contrari, la gent llegeix i consumeix literatura més que mai. El que ha canviat és la manera com es consumeix aquesta lectura. Les llibreries a peu de carrer han deixat de ser només llibreries i han passat a ser alguna cosa més: centres culturals amb idees molt innovadores que ofereixen una oferta dinàmica i viva que va més enllà de la literatura emmarcada en un llibre i que es converteixen en autèntics referents culturals del barri o de la ciutat on es troben.Estàs aquí: L'índex de lectura a Catalunya creix i s'acosta a la mitjana de la Unió Europea
Recomanacions, activitats, projectes col·laboratius i molt més! Si ets amant de la lectura Fes-te'n soci!

La Cita

Per fi sóc feliç, car he retornat pel record a l'única veritat: la literatura.

Fernando Pessoa, poeta portuguès (1888-1935)


Veure més cites

Amb la col·laboració d'Arambee i factoria81

Segueix-nos!

Enllaç a la nostra pàgina de facebook social twitter box blue